Det fanns en tid…

(…hur det hela började…)

Nytta med Nöje!

Vid början av 90-talet hade jag avverkat ett 15-tal år hos ett par lokala industrier. Man kände en liten trötthet att gå upp 04.00 varannan vecka samt jobba till 22.30 varannan. Redan då hade jag ett brinnande intresse för datorer, främst genom lillebrorsan Matti. Industri kändes allt tryggt, men arbetet var enformigt.

Jag sökte till ett ställe som jag lämnat vid 15-års ålder, skolan.

Det blev 7:an, 8:an o 9:an på tre terminer. Därefter 4-årig teknisk på köpet av bara farten. Efter dessa slitna år sökte jag ytterligare utbildning som PC-samordnare. Ett år på bänken igen. Därefter ett år igen på utbildning som nätverkstekniker.

Efter alla utbildningar kände jag att det är dags för ett rejält insats på arbetsmarknaden. Sökte flera jobb men resultatet blev inte så lyckat. Tills en dag…

Jag sökte och fick en provanställning hos en sk. Call Center, alltså datasupport, som skulle bli mitt nya yrke och liv. Där jobbade jag ett tag, samtidigt så kom jag i kontakt med Finland. Jag gjorde ett försök att få ett "riktigt" jobb i Finland istället.

Det gick mycket bättre, fick en anställning hos en av de stora HP-leverantörerna i Finland. Där tillbringade jag ett år. Men av familjeskäl flyttade jag tillbaka till Sverige, trots lysande framtidsutsikter i arbetet.

Hemma i Sverige blev man åter en i den långa raden av arbetssökande. Sökte, besökte och försökte att hitta ett jobb, men med samma svar: -"Tyvärr så har den platsen gått till en annan sökande…"

Då fick jag en idé!

Jag hade nämligen kollat prisnivån på datadelar i Mariestad och jämfört den med priserna på Internet, och såg en liten chans. Min son skulle få ett nytt grafikkort som julklapp till sin dator. Men hemma i stan kostade ett Titanium grafikkort 1500 kr mer än på nätet. Vanliga delar var billiga, men kvalitetsvarorna kostade skjortan.

Varför?
Bättre garanti kanske? Nej!
Bättre vara? Nej!
Vad var skillnaden då? Ja, precis som jag misstänkt, skillnaden var priset. Samma vara, högre pris!

Här fanns det marknad, tänkte jag. Tog kontakt med ett par kompisar och försökte övertala dom att bilda ett företag. Ingen hade chans att göra det.

Jag får göra det själv då, tänkte jag.

Jag jagade min kontakt på AF ett par månader. Efter ett halvår så kom jag in på en "Starta-Eget"-utbildning i Skövde. Parallellt med starta eget-utbilning tog jag ett par MCP-certifikater för Windows 2000 Server mm. Men utan den "utbildningen" som jag fick hos kollegerna i Finland hade jag nog inte klarat av det så lätt..

Då hade året hunnit bli anno 2000.

I och med att jag gått starta eget-utbildning, fick jag även dito stöd. Först skulle jag få det i 3 månader, sedan tre till om det funkade. Jag startade en enskild firma som kördes hemma i köket. Jag fick låna pengar av min sambo för registreringen. Strax därefter flyttade företaget ut från vårat kök till en lagerlokal på Stockholmsvägen i Mariestad.

De första månaderna gick i lugnets tecken. Hade dragit in hela 340 kr på två månader. Då undrade jag om man skulle fortsätta över huvudtaget. Jag kände mig som en riktig idiot som åtagit mig för stort lass. Jag hade nästan gett upp hoppet, men skam den som ger sig! Hemma kom vi överens att köra ett tag till,  i alla fall så länge som starta eget-bidraget varade. Sen skulle vi ta upp frågan på bordet igen.

Men vi behövde ett litet mirakel, som det såg ut då..

"Miraklet" klev in genom dörren ett par dagar senare.

En företagare som hade slarvat lite med säkerhetskopieringen, och fått en disk-krash. En total sådan. Saknade sina fakturor, löner, bokföring mm. Han hade besökt ett par dataföretag innan, men ingen hade kunnat hjälpa honom med att återskapa disken. Jag vill inte gå in djupare på detta, men efter 36 timmars arbete hade jag lyckats rädda allt som han saknade.

Han talade i sin tur väl om "lilla" mig till sina kunder och bekanta, och på den vägen är det. Efter ett tag flyttade jag in på Hamngatan, samtidigt som VänerData AB bildades. Meningen var att kunna bilda ett aktiebolag inom fem år, men att detta gick på ett var lite i fortaste laget.

****

Men utan våra kunder, som uppskattar oss framförallt för det professionella arbetet vi utför, hade vi inte befunnit oss där vi är idag. (TACK!)

Tillsammans så har vi lyckats sänka prisnivån hos datadelar i hela Mariestad. Ändå vill inte vi kalla oss för ett "prispressarföretag", men de höga priserna var just skälet till att VänerData AB kom till.

Ha en bra dag!